toukopetaja “Who wishes to fight must first count the cost” ― Sun Tzu, The Art of War.

Mitä on puolustus?

Viimeisien vuosikymmenien aikana käyty keskustelu puolustuksesta on pyörinyt lähinnä ei-sotilaallisten uhkien torjunnassa. Siihen on hyvä syy. Sotien määrä maailmanlaajuisesti on laskenut dramaattisesti ja jatkanut tasaista laskuaan vuoden 1945 jälkeen. On jopa uskottu siihen, että sodat ovat kansallisvaltioiden välillä kadonneet historiaan.

Tämän kehityksen seurauksena armeijoita on tarkasteltu lähinnä kulueränä ja asevoimien mielekkyyttä on perusteltu kasvavissa määrin ei-sotilaallisilla tehtävillä. Puolustusvoimien muutoksia koskevissa keskusteluissa on esitetty näkökulmia työllisyydestä, syrjätymisen ehkäisemistä, taistelusta läskiytymistä vastaan, jopa lumitalkoista. Oikeastaan siis kaikesta muusta kuin siitä mikä puolustuvoimien ydintehtävä on: Suomalaisten hengen ja omaisuuden puolustaminen aseellista hyökkäystä vastaan.

Mitä puolustaminen aseellistä hyökkäystä vastaan sitten on? Äärimmilleen vietynä kyse on laajamittaisesta sodankäynnistä, jossa fyysisellä väkivallalla vastapuoli taivutetaan omaan tahtoon.

Ja ettei totuus asiassa pääse hukkumaan käsitekikkailun taakse puolustuksessa kyse on kyvykkyydestä vangita, haavoittaa ja tappaa vihollisen sotilaita ja tuhota kalustoa mahdollisimman vähin omin tappioin.

Kyse ei siis ole syrjäytymisen ehkäisemistä, työpaikoista, tasa-arvosta, vaan vaan mahdollisimman monen Suomalaisen ihmisen hengen ja omaisuuden säästämisestä siinä tapauksessa jos meitä vastaan hyökätään aseilla.

Eikä sotaväessä ole kyse kuntokoulusta, urheudesta, tai perinteistä, vaan tappamisesta kaikin käytettävissä olevin keinoin — tai tapetuksi tulemisesta.

Se ei ole mukava keskustelu. Siinä ei ole kauniita puolia. Itseasiassa sotimisesta puhuminen on ihmiselle luonnostaan niin vastenmielistä, että sotimisen ammattilaisetkin ovat rakentaneet kielensä hämärtämään sodan raadollisuutta, jotta siitä puhuminen olisi helpompaa. Vihollisia ei tapeta. Heidät eliminoidaan tai torjutaan. Omia sotilaita ei kuole, heitä kaatuu. Ja niin edelleen.

Sama ilmiö on nähtävissä aina kun yritykset joutuvat tekemään ikäviä päätöksiä. Päätöksiä ei synny ennen kuin rehellisyys saa tilaa. Liikkenjohto saattaa keskustella tuntikausia suhdannevaihteluista, tilapäisistä häiriöistä, henkilöstön motivaatiosta, julkisuuskuvan kärsimisestä, hallituista rakennemuutoksista, ja tuhannesta muusta asiasta. Päätöksiä ei kuitenkaan synny ennen kuin joku totetaa tosiasiat ja ne yhteisesti hyväksytään: “Rahat on loppu kolmessa kuukaudessa. Eskon on lähdettävä tai muuten koko porukalta loppuu hommat”. Kun tähän pisteeseen on päästy, tosiasiat on tunnustettu ja ratkaisut alkavat löytymään yleensä nopeasti.

Vedän tästä analogian keskusteluun puolustuksesta. Näkisin että puolustuksesta voidaan keskustella järkevästi vasta kun tosiasiat on otettu sellaisina kuin ne ovat, ei sellaisina kuin toivoisimme niiden olevan. Me voimme toivoa, että armeijoita ei enää tarvita. Me voimme toivoa ettemme joudu puolustautumaan aseellista uhkaa vastaan ja me voimme toivoa että rauha säilyy.

Maailmalla puhaltavat tuulet kuitenkin laittavat meidän jälleen kerran ikiaikaisen ja kipeän kysymyksen eteen: mitä meille tapahtuu jos rauha ei säily?

Tässä keskustelussa on aika pureutua ideologioiden sijasta konkretiaan ja siinä pääsemme keskustelun vaikeuden ytimeen.

Puolustuksessa on kyse lopulta vain kahdesta yhtä raadollisesta aiheesta: tappamisesta ja rahasta. Yhdessä paketissa. Mitä rahalla saa ja mihin se kannattaa investoida, jotta tappaminen ja tuholta suojautuminen olisi mahdollisimman kustannustehokasta.

Kaikesta muusta keskustelu puolustuksen suhteen on lähinnä triviaa tai suoranaista itsepetosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suosittelin kirjoitusta, vaikka sen viimeisestä kappaleesta en täysin samaa mieltä olekaan. Puolustuspolitiikka ei aina ole vain teoriaa.

Touko Petäjä

Hei Pekka ja kiitos suosittelusta ja kommentistasi.

Näkisin että puolustuspolitiikka on valintojen tekemistä. Teoriat puolestaan voivat toimia ohjaimena niiden tekemisessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sanoit oikein. Teoriat "voivat" toimia ohjaimena. Sitten taas vastaan tulee politiikka ja niinsanottu realismi?

Touko Petäjä

Kokemukseni mukaan todella harva päättävässä asemassa oleva henkilö tuntee päättämänsä asian tai alan teorioita syvällisemmin.

Teorioista johdetut maailmankuvat, arvot ja asenteet ollaan kylläkin omaksuttu, sementoitu ja hiottu lyömäaseiksi vuosikymmenien saatossa.

Päätöksen teossa harvemmin keskustelevat teoriat, vaan ihmiset arvoineen ja arvovaltoineen. Lopputulokset prosessista yleensä vaihtelevalla menestyksellä joltiseenkin sinnepäin "roughly right, not completely wrong" -periaatteella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Puolustusasiat vaan ovat sellaisia, ettei asioita noin vaan voi avata koko kansan tietoisuuteen. Asioiden päätöksissä näiden asioiden ympärillä kyllä vaikuttaa realismi ja ympärillä oleva poliittinen ilmapiiri. Teoria jää vain tutkijoille ja historioitsijoille.

Touko Petäjä Vastaus kommenttiin #5

Olet oikeassa. Yrityksen tuotekehityksen yksityiskohtia, eikä kaikkia strategisiaakan linjausia kerrota sijoittajille. Suuret linjat pitää kuitenkin kertoa jotta omistajat voivat käyttää äänivaltaansa.

Analogia on suora puolustukseen. Kaikkea ei kansalasille voida kertoa, mutta suuret linjat ovat nähdäkseni alisteisia demokraattiselle päätöksenteolle ja kansalaiskeskustelulle.

Se puolestaan vaatii kansalaisilta ymmärrystä asioista edes perustasolla. Mutta aihe on henkisesti vaikea käsiteltäväksi, koska se on epämielyttävä kaikilta osin.

Olen kokemuksesta oppinut että osa ihmisistä ei kertakaikkiaan halua puhua rahasta, tai tehdä päätöksiä —ei vaikka asia olisi heidän vastuullaan. Silloin muut tekevät ne heidän puolestaan. Monesti se on konsultti.

Rahasta ja kuolemasta puhuminen on vaativaa. Eksponentiaalisesti vaativampaa kun ne ovat samassa paketissa.

Toimituksen poiminnat